Cine suntem?

Biblioteca Ateneu, cea dintâi filială a Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi Iaşi, s-a înfiinţat în 1955, la cererea locuitorilor Cartierului Tătăraşi, cu susţinerea Primăriei, într-o sală de la parterul vechii clădiri a Ateneului, cu un fond de carte modest, de 5000 de volume.
Această bibliotecă de cartier găzduia diferite activităţi cultural-educative (cercuri cu femeile, dimineţi de poveşti pentru copii, audiţiile muzicale de duminică dimineaţa, întâlniri cu scriitori, profesori universitari), constituind nucleul vieţii spirituale al Cartierului Tătăraşi.
Degradarea treptată a clădirii Ateneului după cutremurul din 1977 a determinat mutarea bibliotecii, în anul 1979, la parterul unui bloc din Strada Vasile Lupu nr. 114-116, ca locaţie provizorie, aprobată de Consiliul Municipal. În acest spaţiu, impropriu, în care Biblioteca Gh. Asachi a investit pentru a-l face funcţional pe cât posibil, Filiala a funcţionat până in ianuarie 2004.
În luna februarie 2004, în adunarea Consiliului Local, s-a hotărât revenirea bibliotecii în spaţiul noii clădiri a Ateneului.
Dispunând de un fond existent de aproximativ 19.500 documente, în prezent, Biblioteca Ateneu deserveşte cartierele: Tătăraşi, Metalurgie, Dancu, Holboca şi zona industrială Ţuţora, cu o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, învecinându-se cu mai multe instituţii de învăţământ, alături de care a realizat diverse proiecte culturale de-a lungul timpului: Liceul Alexandru Ioan Cuza, Şcoala nr. 4 Ionel Teodoreanu, Şcoala nr. 5 Calistrat Hogaş, Şcoala nr. 22 Bogdan Petriceicu Hasdeu, Şcoala Ştefan cel Mare Dancu, Liceul Waldorf, Şcoala nr. 10 Gh. I. Brătianu, Grădiniţa nr. 22.
Pe lângă împrumutul de carte la domiciliu, biblioteca oferă şi posibilitatea lecturii în regim de sală de lectură (materiale de referinţă, ziare/reviste). Filiala dispune, de asemenea, de mediatecă, oferind utilizatorilor posibilitatea de a viziona/audia numeroase dvd-uri, cd-uri, casete şi alte materiale audio-vizuale.
Din 5 septembrie 2008, Biblioteca Ateneu beneficiază şi de un centru internet cu acces public gratuit, deschis în cadrul proiectului Biblionet. Centrul Internet este dotat cu un număr de 4 calculatoare, conectate la internet de mare viteză şi echipate cu camere web, căşti cu microfon, DVD-writer, card-reader, echipament de scanare, copiere, imprimare şi inscripţionare. Centrul de internet oferă:
- acces gratuit la internet;
- cursuri gratuite de utilizare a calculatorului şi internetului;
- conexiune wireless gratuită pentru posesorii de laptop, notebook, telefon mobil;
- pachetul Microsoft Office;
- enciclopedie pe suport electronic (Encarta);
- setul de instrumente matematice Microsoft Math.